Στα χαρτιά τα περιβαλλοντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη

Στα χαρτιά τα περιβαλλοντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3550/27.09.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Χάσμα λόγων και έργων χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αρκείται σε υποσχέσεις για την υλοποίηση έργων και σε βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς να παρουσιάζει στην πραγματικότητα ουσιαστικά έργα. Συγκεκριμένα, στα χαρτιά παραμένουν μια σειρά έργων που αφορούν την ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης και κατ΄επέκτασιν της Βόρειας Ελλάδας. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, η πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, η δημιουργία διαδρόμων για τον πεζό και τον ποδηλάτη, η προώθηση προγράμματος πολεοδομικής ανασυγκρότησης, η ανάπλαση πλατειών, η προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου, η υποθαλάσσια αρτηρία, η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, είναι μερικά μόνο από τα μη υλοποιήσιμα έργα που έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η προχειρότητα και η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση. Η ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη μένει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης να στερούνται σημαντικά έργα υποδομής, που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Ο βηματισμός ανάπτυξης ακόμη δεν έχει βρεθεί, το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει απέναντι στους τοπικούς φορείς και η Θεσσαλονίκη χάνει το τρένο της ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθενται επιτέλους τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων υποδομής, τα οποία κρίνονται αναγκαία για την Θεσσαλονίκη;

Απαντήσεις Υπουργείων